2009-09-23 16:14:55• hírek • Ferenczi Noémi

Az elesett diákok tiszteletére

A kuruc-labanc szabadságharcban 1672-ben elhunyt „batizi diákokra" emlékeznek október 18-án a Református Gimnázium diákjai.

A Református Gimnázium diákjai már készülnek az október 18-án sorra kerülő immár hagyományos batizi ünnepségre, mely keretében a kuruc-labanc szabadságharcban elhunyt diákokra emlékeznek - tudtuk meg Szilágy Évától, a gimnázium igazgatónőjétől.

A legenda szerint a batizi Diákdomb alatt vannak eltemetve a Szatmárnémeti Református Gimnázium azon diákjai, akik 1672. szeptember huszadikán, a kuruc szabadságharc egyik csatájában itt vesztették életüket, miután önkéntesen csatlakoztak a kurucokhoz. Azt, hogy pontosan hányan voltak, nem tudni. Az iskola tanári kara állíttatta a Diákdombon azt az emlékművet, amelynél minden évben leróják kegyeletüket a jelenlegi diákok.

A megemlékezésen Király Lajos batizi lelkipásztor hirdet igét, majd a résztevők a Diákdombhoz zarándokolnak - itt szavalatok, énekek hangzanak el a gimnázium tizedik osztályos tanulói előadásában. Koszorúzással ér véget a rendezvény.

A megemlékezésen nem csak a szabadságharcban elesett diákokról hanem az aradi vértanúkról és Szilágyi Domokosról is megemlékeznek, vagyis megkoszorúzzák a helyi református parókia homlokzatán lévő Szilágyi Domokos emléktáblát - magyarázta az igazgatónő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: